Wat jij jezelf niet moet afvragen als je een bore-out hebt

‘Ik heb een waardevolle methode ontwikkeld voor iets waarvan anderen nog niet eens beseffen dat er een probleem was.’

Ik spreek een begaafde, intelligente en gepassioneerde pianodocente. Ze kwam bij me met de vraag of dit het nou is. ‘Ik verveel met te pletter, elke keer weer en ik wil af van die onrust.’

Ze vertelt over haar vak, dat ze leuk vindt maar inmiddels ook met twee vingers in de neus doet. Boring! Iets dat regelmatig terugkomt in haar leven. Ze heeft zo haar manieren om daarmee om te gaan, maar dat brengt haar geen echte voldoening.

Tegen het einde van ons gesprek vertelt ze over een manier van lesgeven die ze ontwikkelde, omdat ze een andere kijk heeft op de gangbare manier en enthousiast wordt van het proces om dit uit te zoeken.

‘Werkt als een tierelier’, zegt ze terwijl ze rechtop gaat zitten en haar ogen twinkelen. Alert door de verandering in haar fysiek opper ik dat ze daar iets mee moet doen. Ze lacht ‘Ja, dat hoor ik vaker, maar hoe verkoop ik iets als anderen überhaupt niet in de gaten hebben dat er iets te optimaliseren valt. Als zij in de eerste plaats al geen probleem hebben?’

Oef! Dit is dus waar veel anders-dan-anders denkenden, morgenmakers en diepzielduikers tegenaanlopen. Dus zoeken ze maar afleiding in mindset-oefeningen, wéér een nieuwe hobby of toch maar die cursus mindfulness.

Ze zetten hun talent niet in en onthouden dat ook de rest van de wereld (tja, ik maak het graag een beetje groter, ik ben tenslotte van het theater 😉) terwijl ze zoveel mensen hiermee kunnen raken, inspireren en faciliteren.

Ik geloof dat je op die momenten jezelf niet de vraag moet stellen ‘Hoe kom ik van deze bore out af?’. Wel mag je met jouw lichaamswijsheid de signalen van je innerlijke twinkels herkennen, alert zijn op het fluisteren van je intuïtie zit en jezelf de vraag stellen ‘Hoe kan ik hier meer van doen?’

Want wat nou als je niet anderen ergens van hoeft te overtuigen, maar simpelweg je eigen ervaringen mag delen, jouw verhaal mag delen. Ook al snapt een ander dat misschien niet (meteen). Puur omdat hier jouw bijdrage zit, jouw talent, jouw levenswijsheid.
Omdat jij hier blij van wordt en erover wil delen. Al is het alleen maar voor jezelf.

Dat je niet hoeft te leren ‘hoe anderen dat doen, een beetje leuk door het leven wandelen’, maar dat je mag gaan staan voor jouw bijdrage.

Ik genoot van dit gesprek en merkte dat ook ik door haar verhaal ‘aan’ ga. Dat gebeurt er dus als iemand niet bezig is met het ‘oplossen’ van een bore out, maar haar talent gaat volgen.