Hoe jij jezelf tegenhoudt met regels die je zelf oplegt.

Woensdagochtend 2 oktober. 10.30 uur ’s ochtends. Ik heb me op de grond genesteld, mijn rug tegen de bank, benen gestrekt op het kleed en een warm kopje thee in mijn hand. Ik bel met een fijne ondernemersvriendin en supercoach, die me altijd haarscherp spiegelt en niet meegaat in mijn pre-voorstelling-stress. Zelfzorg, om mijn zenuwen voor de voorstelling in te dammen. Want een beetje stress hoort erbij, maar zoveel… ik was buiten proporties nerveus.
 
Terwijl we zo samen praten over zenuwen, stress, spanning en de gedachten die we daarbij hebben knal er ineens keihard een inzicht naar binnen. “Ik móét die spanning voelen! Ik geloof dat ik voortdurend aan de voorstelling moet denken, dat ik het niet uit mijn gedachten mag laten gaan, dat ik zenuwachtig móét zijn, want anders ben ik niet goed voorbereid.”
 
Ik besef ook meteen dat het niet waar is, dat het alleen maar, een zeer hardnekkige, overtuiging is. Eentje die ik waarschijnlijk jaren terug heb opgedaan. En dat het inmiddels een ongeschreven regel is geworden waar ik me met veel toewijding aan probeer te houden. Dat dit tevens de bron voor heel veel onnodige zorgen en spanning is. 

Ik voel echt bijna letterlijk de wolken uit mijn hoofd wegtrekken met dit besef. En nee, de zenuwen waren niet weg, maar nu klopten ze met hetgeen ik ging doen. Ik schrijf regelmatig over “jezelf tegen houden” en “over de regels die jij jezelf oplegt”  Dat gaat dus om dit soort overtuigingen, gedachten en aannames.
 
Aan welke regels moet jij je houden?
En op welke manier hou je daarmee jezelf tegen om ontspannen en met plezier je verlangen achterna te gaan? Hoe tof zou het zijn als je één dag mag spelen hiermee? Met ervaringsgerichte oefeningen waardoor je ontdekt waar jij je niet meer comfortabel voelt.
Echte moed komt niet uit ons denken voort, maar het is het eerste stapje dat jouw lijf op die momenten durft te zetten. Denk aan gekke bekken trekken, balletjes overgooien en bewegingsspelletjes. Maar ook momenten van zelfreflectie waarna je uitwisselt met anderen.
Om te komen tot het moment dat jij jezelf, op de voor jou passende manier, durft te laten zien en horen.
 
Op 15 november aanstaande is de laatste Courage Club van 2019 waarin we hiermee aan de slag gaan. Het wordt leuk. En waardevol. Dat gaat namelijk samen. Aanmelden kan op deze pagina.

Ervaringen van eerdere deelnemers:
“Veel waardevolle inzichten deze dag! Ik weet opeens beter wat voor keuzes ik kan maken. Ik snap opeens beter wanneer het wel of niet klopt.” 
“Marielle zorgt voor een veilige sfeer waardoor je makkelijk buiten je comfortzone stapt. Een dag waarin je met plezier met jezelf bezig bent zonder dat het zwaar is.”
“Iedereen kon hier echt zichzelf zijn. Wat een verademing.”

Woensdagochtend 2 oktober. 10.30 uur ’s ochtends. Ik heb me op de grond genesteld, mijn rug tegen de bank, benen gestrekt op het kleed en een warm kopje thee in mijn hand. Ik bel met een fijne ondernemersvriendin en supercoach, die me altijd haarscherp spiegelt en niet meegaat in mijn pre-voorstelling-stress. Zelfzorg, om mijn zenuwen voor de voorstelling in te dammen. Want een beetje stress hoort erbij, maar zoveel… ik was buiten proporties nerveus.
 
Terwijl we zo samen praten over zenuwen, stress, spanning en de gedachten die we daarbij hebben knal er ineens keihard een inzicht naar binnen. “Ik móét die spanning voelen! Ik geloof dat ik voortdurend aan de voorstelling moet denken, dat ik het niet uit mijn gedachten mag laten gaan, dat ik zenuwachtig móét zijn, want anders ben ik niet goed voorbereid.”
 
Ik besef ook meteen dat het niet waar is, dat het alleen maar, een zeer hardnekkige, overtuiging is. Eentje die ik waarschijnlijk jaren terug heb opgedaan. En dat het inmiddels een ongeschreven regel is geworden waar ik me met veel toewijding aan probeer te houden. Dat dit tevens de bron voor heel veel onnodige zorgen en spanning is. 

Ik voel echt bijna letterlijk de wolken uit mijn hoofd wegtrekken met dit besef. En nee, de zenuwen waren niet weg, maar nu klopten ze met hetgeen ik ging doen. Ik schrijf regelmatig over “jezelf tegen houden” en “over de regels die jij jezelf oplegt”  Dat gaat dus om dit soort overtuigingen, gedachten en aannames.
 
Aan welke regels moet jij je houden?
En op welke manier hou je daarmee jezelf tegen om ontspannen en met plezier je verlangen achterna te gaan? Hoe tof zou het zijn als je één dag mag spelen hiermee? Met ervaringsgerichte oefeningen waardoor je ontdekt waar jij je niet meer comfortabel voelt.
Echte moed komt niet uit ons denken voort, maar het is het eerste stapje dat jouw lijf op die momenten durft te zetten. Denk aan gekke bekken trekken, balletjes overgooien en bewegingsspelletjes. Maar ook momenten van zelfreflectie waarna je uitwisselt met anderen.
Om te komen tot het moment dat jij jezelf, op de voor jou passende manier, durft te laten zien en horen.
 
Op 15 november aanstaande is de laatste Courage Club van 2019 waarin we hiermee aan de slag gaan. Het wordt leuk. En waardevol. Dat gaat namelijk samen. Aanmelden kan op deze pagina.

Ervaringen van eerdere deelnemers:
“Veel waardevolle inzichten deze dag! Ik weet opeens beter wat voor keuzes ik kan maken. Ik snap opeens beter wanneer het wel of niet klopt.” 
“Marielle zorgt voor een veilige sfeer waardoor je makkelijk buiten je comfortzone stapt. Een dag waarin je met plezier met jezelf bezig bent zonder dat het zwaar is.”
“Iedereen kon hier echt zichzelf zijn. Wat een verademing.”