De snelste weg naar persoonlijke groei

“Je moet je wel blijven ontwikkelen! Persoonlijk leiderschap betekent dat je lef moet hebben om ergens doorheen te breken. Je hebt een groeimindset nodig om verder te komen.”

Uitspraken over groei, ontwikkeling en leiderschap gaan meestal over hoe je onhandige of ongewenste eigenschappen af kunt leren, hoe je gedachten kunt sturen of hoe je bekrachtigende manieren ontwikkelt om succesvol te zijn. 

Altijd in de toekomst en altijd vanuit het idee dat er iets aan jou gemaakt of veranderd moet worden voor je dat kunt realiseren.

Maar wat nou als groei gaat over het zijn met alles dat het mens-zijn simpelweg met zich meebrengt zoals blijdschap, angst, verdriet, onzekerheid, schaamte, trots of ongemak? In het hier en nu. Zonder oordeel.

Sensitieve mensen hebben het vermogen om zaken diepgaand te verwerken. Ze doen als het ware meer met wat ze waarnemen. Dit betekent dat ze van nature gemaakt zijn voor groei- en leerervaringen. Ze staan nooit stil, maar komen steeds weer opdagen voor dat waar hun hart vol van is.

Wat we in de gangbare zienswijze niet leren is dat groei voelt als kwetsbaarheid waardoor we bij voorkeur weg willen bij dat soort gevoelens. Niks mis mee, hartstikke menselijk.

Omdat we echter denken dat bepaalde gedragingen en gedachten niet wenselijk zijn   ontwikkelen we soms korte termijn strategie├źn om deze te vermijden. Daar zou je dus doorheen moeten breken om persoonlijk leiderschap te tonen.

Dat geloof ik niet. Want wat als je simpelweg mag leren omgaan met deze gewone menselijke gedachten, emoties en gevoelens? Observerend en zonder oordeel. Hier en nu. 

Je neemt altijd jezelf mee als ondernemer,  professional of leidinggevende. En juist die kanten die je weg wilt moffelen, af wil leren of  niet wil hebben, daar zit je charme. Daar ben jij authentiek en raak je anderen, omdat er herkenning is. 

Onderzoeken hoe jij je op een passende manier kunt laten zien, horen en voldoen aan jouw taak. Zoals het voor jou klopt, in plaats van een standaard stappenplan te volgen of een trucje te leren. Zichtbaar zijn met jouw eigenheid. 

Kwetsbaarheid leidt, vooral wanneer we het durven te delen, tot (h)erkenning en verbinding. Nu. De snelste weg.